De WEB-monitor is een gevalideerd en door arbodiensten aanbevolen instrument om de belangrijkste oorzaken van werkstress en bevlogenheid in kaart brengen. Ongeacht de aard van de organisatie. Hierdoor kun je gericht actie nemen om de motivatie van de werknemers te verhogen en werkstress en psychosociaal verzuim te reduceren.
De WEB-monitor is gebaseerd op het Werkstressoren Energiebronnen (WEB) model van Arbeid- en organisatiewetenschappers Bakker, Schaufeli en Demerouti. In het Engels wordt dit het JD-R model genoemd. De WEB-monitor brengt de psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, ongewenst gedrag, werkstress) in kaart, maar kijkt daarbij vooral naar de balans tussen taakeisen en energiebronnen.
Valt de balans negatief uit en kost het werk veel meer energie dan het oplevert? Dan leidt dit tot werkstress en een verhoogt risico op burn-out. Wanneer de balans positief uitvalt en het werk meer energie oplevert dan het kost, leidt dt tot bevlogenheid.
Het invullen van de digitale vragenlijst duurt 15 tot 20 minuten.
Een projectcoördinator van Realise bespreekt in een intake het proces. Daarna gaan we aan de slag. De doorlooptijd van voorbereidingen, communicatie, meten, rapportage en een prioriteitenanalyse is 6 tot 8 weken.
Iedere medewerker ontvangt na het invullen van de scan direct een persoonlijk feedbackrapport. Dit rapport bevat:
TIP! Biedt medewerkers met een hoog risico op burn-out de mogelijkheid zich anoniem in te schrijven voor een aantal sessies met een stress coach. Dit kan op basis van een strippenkaartabonnement. Hiermee kan veel persoonlijk, maar ook team- en organisatieleed worden voorkomen.
Resultaten van de WEB-monitor worden gepresenteerd in een online dashboard. Het dashboard geeft inzicht in de factoren die de bevlogenheid van medewerkers beïnvloeden.
Het dashboard bevat scores op:
De scores zijn te vergelijken:
Niks missen van Realise? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief. We beloven dat we je niet spammen!