<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Psychologische veiligheid neemt af op de werkvloer

Werknemers geven aan dat de psychologische veiligheid op de werkvloer met 14 procent is afgenomen ten opzichte van 2020. De sociaal onveilige werkomgeving maakt het voor collega’s en leidinggevenden moeilijker om ongewenst gedrag tegen te gaan en te verminderen. 

lees dit artikel
  • alle
  • Artikel
  • Blog
  • Whitepaper
  • infographic

Artikel

De toekomst van MTO's: real-time feedback, actiegericht en holistisch.

De werkplek verandert en zo ook de manier waarop we medewerkers tevredenheid meten. Moderne MTO's gaan verder dan alleen tevredenheid, met real-time feedback, persoonlijke aanpakken en een brede kijk op welzijn. In dit artikel ontdek je de nieuwste trends en mogelijkheden om met een MTO jouw organisatie in beweging te zetten.

lees dit artikel

Artikel

Ademhalen voor vitaliteit.

Een interview met Ademexpert Wies van Beek

Jouw organisatie versterken én een positief werkklimaat creëren, waarin medewerkers optimaal functioneren, is een missie waar Realisers zich iedere dag met energie en toewijding voor inzetten. 

We werken hierbij samen met een kring van deskundigen. Een van deze experts is Wies van Beek, ademexpert en -opleider bij onder andere Philips, Achmea, Zilveren Kruis en KPMG. In een interview met Wies verkennen we de invloed van ademhaling op vitaliteit.

lees dit artikel

Artikel

FAQ: Alles over
grensoverschrijdend gedrag.


De antwoorden op vragen die je niet durft te stellen.

lees dit artikel

Artikel

MDIEU subsidie
duurzame inzetbaarheid.


Gezond en gemotiveerd aan het werk tot aan je pensioen. 
Dat wil toch iedereen? Toch lukt dat nog niet altijd. Daarom 
is er tot en met 2025 de subsidie Duurzame inzetbaarheid 
voor bedrijven. 

In 2024 kan de MDIEU subsidie weer aangevraagd worden in april en september.

lees dit artikel

Artikel

Een effectieve RI&E PSA.

Een effectieve RI&E PSA kan de sleutel zijn tot werkstresspreventie en een gezonde werkomgeving.

Begrijp je de impact van werkstress op je organisatie? Onze Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA) biedt een helder pad naar verbetering.  In slechts drie stappen identificeren we risico's, prioriteren we aanbevelingen en stellen we een doeltreffend plan van aanpak op. 

lees dit artikel

Artikel

Huis van Werkvermogen en de WAI in Medewerkersonderzoek.

Ontdek de kracht van het 'Huis van Werkvermogen' in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Dit praktische model, ontwikkeld door arbeidsgeneeskundige professor Juhani Ilmarinen, biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn op de werkvloer. 

lees dit artikel

Blog

Pulsemetingen: Verhoog Betrokkenheid en Succes!

In een wereld van constante verandering is directe toegang tot informatie van onschatbare waarde.

Ontdek hoe pulsemetingen een slim alternatief zijn voor trage tweejaarlijkse medewerkersonderzoeken. Ze meten actuele vitaliteit, tevredenheid, leercapaciteit en betrokkenheid en sporen directe ondersteuningsbehoeften op.

lees dit artikel

Artikel

Waarom een MTO tekortschiet.

Medewerkersonderzoek kan een krachtige tool zijn om medewerkers te activeren. Toch geven veel organisaties nog steeds de voorkeur aan een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

In dit artikel ontdek je alles over het verschil tussen een medewerkerstevredenheids- onderzoek (MTO) en een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO).

lees dit artikel

Artikel

Intimidatie meest voorkomende vorm ongewenst gedrag op werk

Ruim een vijfde van de werknemers heeft in de afgelopen drieënhalf jaar grensoverschrijdend gedrag van collega’s en/of leidinggevenden meegemaakt, waarbij klachten over intimidatie het meeste voorkomen. Dit blijkt uit een analyse onder 48.000 werknemers in verschillende sectoren uitgevoerd door Realise.

lees dit artikel

Artikel

De helft van de organisaties laat inzetbaarheidsbudget liggen.

In dit artikel alles wat je wilt weten over het inzetbaarheidsbudget van jouw zorgverzekeraar en 3 tips om dit budget effectief in te zetten.

lees dit artikel

Artikel

Het rendement van een positief werkklimaat.

Wat is een positief werkklimaat? En wat levert investeren in een positief werkklimaat op? We hebben de feiten en cijfers voor je op een rij gezet.

lees dit artikel

Artikel

Checklist: verminder
de
werkdruk van je medewerkers


Hoe staat het met de werkdruk binnen jouw organisatie? Uit onderzoek blijkt dat bij maar liefst 34% van de verzuimgevallen medewerkers de werkdruk of werkstress als oorzaak aanwijzen.
In dit artikel lees je welke factoren een rol spelen, en wat jij als HR-manager kunt doen om deze te verminderen. 

lees dit artikel

Artikel

Trendanalyse 2023 Vitaliteit & Werkbeleving Gemeenten.

Realise bevroeg ruim 1700 gemeenteambtenaren (tussen 2019 t/m 2022). Opvallende resultaten zijn zowel de werkdruk als de toename van  grensoverschrijdend gedrag. 

lees dit artikel

Artikel

41% van de medewerkers denkt aan vertrekken.

Zijn jouw medewerkers nog echt betrokken bij je organisatie, of staan ze al met één been buiten de deur? In deze concurrerende arbeidsmarkt is het net zo belangrijk om je huidige medewerkers te binden, als dat het is om nieuwe medewerkers te zoeken.

Marijke van Sluisveld, directeur van Realise, geeft vijf tips om de betrokkenheid te verhogen.

lees dit artikel

Blog

There is an I in the team.

Veel van de projecten bereikt niet het gewenste eindresultaat. Uit onderzoek door KPMG blijkt dat bij 70% van de organisaties tenminste een project per jaar mislukt. Dat falen van projectteams kan liggen aan technische of organisatorische factoren.

Onderzoekers Anne Boon, Elisabeth Raes, en Tijs Besieux – van de Universiteit van Leuven- hebben een zoektocht ingezet naar de essentie van teamwerk.

lees dit artikel

Artikel

Medewerkerszoek met het JD-R Model.

Ontdek hoe medewerkersonderzoek met het JD-R model bijdraagt aan werkgeluk en motivatie op het werk.

Leer hoe de juiste balans tussen taakeisen en energiebronnen zorgt voor een vitale en bevlogen werkomgeving.

lees dit artikel

Blog

Hoeveel promoters heeft jouw organisatie? 

Klantgerichtheid en aantrekkelijk werkgeverschap vergroten gebeurt wanneer je aandacht hebt voor de promoters van jouw organisatie. Maar hoe breng je deze ambassadeurs van jouw organisatie in kaart? 
De eNPS biedt inzicht

lees dit artikel

Artikel

Alles wat je wil weten over actieonderzoek.

Wat is actieonderzoek? Wat maakt actieonderzoek een waardevol veranderinstrument? Wat leren de ervaringen met actieonderzoekstrajecten ons? Een aantal concrete opbrengsten en geleerde lessen van actieonderzoek op een rij.

lees dit artikel

Blog

Gevolgen van ongewenst gedrag op het werk.

1 op de 5 werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Maar over werk gedrag hebben we het dan? Welke factoren in de werkomgeving zorgen voor een voedingsbodem voor ongewenst gedrag? En welke factoren dragen juist bij aan een positief werkklimaat? Jeleest het in dit artikel.

lees dit artikel

Artikel

4 stappen naar een sociaal veilig werkklimaat.

Hoe kan de concrete aanpak van ongewenst gedrag op de werkvloer er uit zien? we hebben het voor je uitgewerkt in 4 stappen.

lees dit artikel

infographic

Factsheet:
Ongewenst gedrag op de werkvloer

Werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag voelen zich ruim de helft vaker mentaal uitgeput. Ook voelen zij zich veel vaker vermoeid bij het opstaan als er weer een werkdag voor ze ligt. Lees alle feiten over ongewenst gedrag op de werkvloer in onze nieuwste factsheet!

lees dit artikel

Artikel

Medewerkers die job craften zijn 2x zo vaak
bevlogen.

Blijkt uit een Realise trendanalyse onder 65000 medewerkers. Ook verlaagt job crafting, oftewel eigen regie (kunnen) nemen in het werk, het risico op burn-out klachten van 54% naar 32%. In dit artikel nemen we het onderwerp job crafting onder de loep. Wat is job crafting eigenlijk? Wat zijn de positieve effecten hiervan op het welzijn van medewerkers? En hoe kun je job crafting in de organisatie bevorderen?

lees dit artikel

Artikel

6 feiten over ongewenst gedrag.

Intimidatie, (cyber)pesten, agressie en geweld of discriminatie door collega’s en/of leidinggevenden: maar liefst 1 op de 6 werknemers heeft er last van. Deze ongewenste omgangsvormen zijn naast werkdruk een groot onderdeel van de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Verzuim door psychosociale arbeidsbelasting kost werkgevers jaarlijks zo’n 4 miljard euro. Zes feiten die je als organisatie moet weten over ongewenst gedrag.

lees dit artikel

Blog

Terug aan boord! De krachtige keuze van Sascha.

Soms zet je stappen in je carrière waar je later nog eens naar terug kijkt en je realiseert, dat was een krachtige keuze. Vijf jaar geleden heb ik ervoor gekozen de universiteit te verlaten en me te richten op toegepast onderzoek met echte impact voor organisaties. Dat bleek een goede keuze.

lees dit artikel

Blog

3 tips om de baas over je loopbaan te blijven.

Wat je goede voornemen voor 2022 in het werk ook is, voornemens waarmaken start met het maken van krachtige keuzes. Hoe maak je krachtige keuzes met impact? In deze blog 3 tips die je helpen om je voornemens om te zetten naar een concreet resultaat.

lees dit artikel

Blog

Zonder deze 6 tips kun je een vitale organisatie wel vergeten

Jij gunt je medewerkers vitaliteit en snapt dat dit cruciaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Maar waar begin je? Welke verandering in cultuur en leiderschap is nodig om prioriteit aan vitaliteit te geven? Met deze tips ga je hard op weg naar een positief werkklimaat.

lees dit artikel

Blog

Van werkstress naar mentale kracht

Wil je werkstress aanpakken dan is het belangrijk zowel het werkklimaat als de mentale kracht van de medewerker te versterken. 

6 tips voor (HR)managers!

lees dit artikel

Whitepaper

Boek: Grip op een positief werkklimaat.

Vraag gratis aan!

En laat je inspireren door de verhalen van 20 organisaties die werkstress en ongewenst gedrag structureel aanpakten met behulp van actieteams.

lees dit artikel

Artikel

35% van de thuiswerkers geeft het werkgeluk een onvoldoende.


Ons werkgeluk staat onder druk. Bij ruim een derde van de werknemers is het werkgeluk verslechterd sinds de uitbraak van de coronapandemie. 31% geeft ook een verslechtering aan in het algemene geluksgevoel. Dit blijkt uit onderzoek door Realise tijdens de Week van Werkgeluk 2021. 

lees dit artikel

Blog

Week van het Werkgeluk.


Wat maakt mij gelukkig? Krijg ik voldoende energie van mijn werk? Met de Happy Test helpen wij jou om daar even bij stil te staan. Doe nú de Happy Test

Van inzicht naar werkgeluk in jouw organisatie? Vraag dan de HR Toolbox Week van het Werkgeluk aan.

lees dit artikel

Blog

Beïnvloed jouw Werkgeluk met deze
10 Tips.


Werkgeluk is een persoonlijke beleving die wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder je werkomgeving, persoonlijke kenmerken en relaties op de werkvloer.

Het goede nieuws is dat je invloed kunt uitoefenen op je eigen werkgeluk. Begin nu met het implementeren van deze 10 waardevolle tips om je werkgeluk te vergroten. Ontdek hoe je meer tevredenheid en plezier in je werk kunt ervaren.

lees dit artikel

Blog

Werkgelukkig(er)
7 werkklimaat factoren.


Geluk is voor 50 procent erfelijk bepaald. Je levenssituatie (gezin, baan, huis, banksaldo) draagt voor slechts 10 procent bij aan je geluk.

De resterende 40 procent, daar heb je zelf invloed op. Ontdek hoe je je werkgeluk kunt beïnvloeden en voer het goede gesprek. Hoe staat het met jouw werkgeluk en dat van je collega's?

lees dit artikel

Blog

Week van het Werkgeluk.


Wat maakt mij gelukkig? Krijg ik voldoende energie van mijn werk? Met de Happy Test helpen wij jou om daar even bij stil te staan. Doe nú de Happy Test

Van inzicht naar werkgeluk in jouw organisatie? Download dan de Praatplaat Werkgeluk.

lees dit artikel

Blog

Afwezigheid thuiswerk- beleid leidt tot verhoogd burn-out risico.

Organisaties zijn duidelijk, post pandemisch werken wordt hybride werken. Zo blijkt uit onderzoek van McKinsey. In 9 van de 10 organisaties waar het kan, blijft het werk deels vanuit huis worden verricht. Maar in welke vorm, het beleid en hoe dit beleid gezamenlijk in te vullen, daar moeten de meeste organisaties (68%) nog mee aan de slag.

lees dit artikel

Whitepaper

Whitepaper Duurzame inzetbaarheid. Succesvol leren en ontwikkelen.


In dit whitepaper lees je over de 5 factoren die ons gedrag bepalen en hoe je daarmee als organisatie kunt komen tot een klimaat waarin leren en ontwikkelen optimaal wordt gefaciliteerd.

lees dit artikel

Blog

Bewaak je energie, presteer als een topsporter.

Hoe ligt de verhouding trainen en op het juiste moment pieken in je prestatie? Hoe breng je de balans aan tussen inspanning en herstel? Hoe lang duurt een loopbaan en wat betekent dit voor  energiemanagement? Wat we in het bedrijfsleven kunnen leren van de (top)sport.

lees dit artikel

Artikel

Een hogere medewerker betrokkenheid? Het kan! (in 1 woord).

Vertel het me, en ik vergeet.
Leer het me, en ik onthoud.
Betrek me, en ik leer.

- Benjamin Franklin -

lees dit artikel

Blog

Nieuwe
kansen.

Er gaan decennia voorbij waarin niets gebeurt en daarna weken waarin decennia zich voltrekken. Zo heeft Lenin eens gezegd en zo voelt het afgelopen jaar voor mij. Een samenleving in versnelling. Een versnelling vol ontwrichtende consequenties waarbij alles op zijn kop wordt gezet, maar die ook kansen biedt. Gaan we straks terug naar ‘business as usual’? In ons leven, de maatschappij en onze organisaties? Ik denk het niet.

lees dit artikel

Artikel

Werken aan werkgeluk (HR)manager, richt je op deze drie pijlers.

In de aanloop naar de Week van het Werkgeluk 2020 deden wij onderzoek naar het (werk)geluk van Nederlandse medewerkers. Van de 600+ deelnemers zegt 36% dat hun werkgeluk verslechterd is sinds corona. Hoe kun je ervoor zorgen dat het werkgeluk van medewerkers ondanks moeilijke tijden toch op peil blijft lees je in deze blog.

lees dit artikel

Artikel

Van diversiteit en inclusie een succes maken? Werk aan een lerende organisatie.

Een groot deel van werkend Nederland heeft door de coronacrisis opeens te maken met een nieuwe realiteit: elke dag thuis moeten werken. Werk-privébalans is daardoor een veelbesproken topic. In de landelijke Vitality@Work check hebben wij deelnemers onder andere naar hun werk-privébalans gevraagd. Hieronder lees je de eerste resultaten.

lees dit artikel

Blog

Dag Happiness Officer. Hallo Curiosity Coach!

Op de vraag: ‘Waarnaar streef je in je leven?’, antwoordt ruim 80% van de mensen: ‘Gelukkig zijn’. Geen verstandig streven, want bij het leven horen positieve én negatieve ervaringen. Door te streven naar nieuwsgierigheid in plaats van geluk, boor je een bron aan van ontwikkeling en groei.

lees dit artikel

Artikel

Het lijkt wel koorddansen: werk en privé combineren als je thuis werkt.

Een groot deel van werkend Nederland heeft door de coronacrisis opeens te maken met een nieuwe realiteit: elke dag thuis moeten werken. Werk-privébalans is daardoor een veelbesproken topic. In de landelijke Vitality@Work check hebben wij deelnemers onder andere naar hun werk-privébalans gevraagd. Hieronder lees je de eerste resultaten.

lees dit artikel

Blog

Terugvallen in ongezonde gewoontes? Niet met deze tips

Hoe ingewikkeld is het nou om de trap te nemen en een lunchsalade te kiezen? Toch sta je voor je het weet weer in de lift met een tosti achter de kiezen. Je wilt jouw gezonde voornemens nu eens echt omzetten in gezond gedrag en ook je collega’s hierin meenemen. Deze 3 inzichten uit de wetenschap gaan je helpen.

lees dit artikel

Blog

Waarom je organisatie toekomstloos is zonder integraal vitaliteitsplan

De lunchkroket van het menu schrappen en een wekelijkse bootcamp organiseren zijn prima initiatieven, maar er is meer. Ondanks de beste bedoelingen, werken veel organisaties nog niet integraal aan de vitaliteit van hun medewerkers en teams. Jij wilt het beter aanpakken, toch?

lees dit artikel

Blog

Help, mijn medewerkers willen geen eigen regie voeren

'Mijn organisatie wil gemotiveerde en actieve medewerkers die het heft in handen nemen. Die zichzelf ontwikkelen. Je zou zeggen dat medewerkers dat zelf ook graag willen. Maar in de praktijk kom ik weerstand en sceptische reacties tegen. Hoe zorg ik dat eigen regie een positief gemeengoed wordt en blijft? Hoe stuur ik dit aan? Hoe maak ik het urgent?'

lees dit artikel

Blog

Deelnemer en onderzoeker tegelijk met Actieleren.

Werk en de manier van werken verandert. Dat vraagt veel van medewerkers die hun rol binnen de organisatie zien veranderen en op een andere manier invulling geven aan hun werk. Hoewel organisaties vaak van bovenaf allerlei veranderprocessen doorvoeren, loopt deze eenzijdige benadering in de praktijk vaak op niets uit. Met actieleren is dat een ander verhaal.

lees dit artikel

Artikel

8 oorzaken van werkstress en ongewenst gedrag

Schouten & Nelissen vitality@work (sinds april 2021 verder als Realise) ondersteunde in samenwerking met het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid 20 organisaties bij de aanpak van werkstress en ongewenst gedrag. We vroegen de deelnemende organisaties naar wat zij als belangrijkste oorzaken zien.

lees dit artikel