Hoge verandersnelheid? Ga voor pulse metingen.

Ik weet niet hoe het nu gaat met mijn medewerkers. Ik wil graag bijdragen aan de vitaliteit, wendbaarheid en veerkracht van mijn medewerkers, maar weet niet hoe. Ik wil een vorm van hybride werken inrichten, maar waar te beginnen? Herkenbaar? Dan kunnen pulse metingen jouw organisatie voorzien van de juiste informatie.

Wout Fontane Pennock

Blog

 • Artikel
 • 18 mei 2021
 • 1 minuten leestijd
Geschreven door Wout Fontane Pennock

Monitor de hartslag van jouw organisatie met pulse metingen

Juist in tijden van veel veranderingen heb je behoefte aan snel beschikbare informatie. Over de vitaliteit, het werkplezier, het leervermogen en de betrokkenheid van je medewerkers en de trends daarin. Pulse metingen bieden dan een goede uitkomst vergeleken met een tweejaarlijks medewerkersonderzoek. Ze meten wat er nu speelt en waar de ondersteuningsbehoefte ligt.

Wat zijn pulse metingen

 • Het zijn korte vragenlijsten;
 • gefocust op een actueel thema;
 • die gedurende een korte periode worden uitgezet;
 • met een relatief korte tussenperiode.

Kortom: kort, specifiek en periodiek. Afgestemd op verandersnelheid van jullie eigen organisatie. Hiermee krijg je als leidinggevende of organisatie een goed beeld van de ontwikkeling van de werkbeleving van medewerkers op specifieke thema’s. Zoals vitaliteit, veranderbereidheid, werk-privé balans, werkdruk, betrokkenheid of motivatie.
Je krijgt periodiek inzicht in hoe medewerkers in hun vel zitten en wat hun ondersteuningsbehoefte is. Én medewerkers hebben bij iedere pulse meting het gevoel dat hun mening ertoe doet en dat zij betrokken worden.

Aan de slag met pulse metingen? 3 succesfactoren.

 • Een pulse -vragenlijst kan in maximaal 5 minuten worden ingevuld. Hiermee voorkom je vragenlijst vermoeidheid en behoud je betrouwbare stuurinformatie.
 • Communiceer over de achterliggende motivatie van de pulsemetingen. Neem in je communicatie niet alleen het doel mee, maar communiceer ook over de opvolging.
 • Stem de frequentie van de pulse metingen af op de verandersnelheid van je eigen organisatie. Is het belangrijk en zinvol om de trend wekelijks, maandelijks of iedere drie maanden te meten? Dit hangt samen van de onderwerpen die bevraagd worden, en hoe snel deze onderwerpen veranderen. Gezondheidsaspecten kunnen bijvoorbeeld van dag tot dag verschillen, maar de beleving van de bedrijfscultuur zal niet iedere week voor nieuwe verassingen zorgen.
 1.  

Vragen of advies nodig?

Wil je meer uit je medewerkersonderzoek halen? Of weten wat Realise pulse metingen kunnen betekenen voor jouw organisatie? Je mag ons alles vragen.

Samen werken aan sterk
kapitaal

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk. Bij Realise weten wij dat een frisse blik ‘van buiten’ nodig is om verandering te laten slagen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

LAAT JE ADVISEREN