<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

There is an I in the team.

Veel van de projecten bereikt niet het gewenste eindresultaat. Uit onderzoek door KPMG blijkt dat bij 70% van de organisaties tenminste een project per jaar mislukt. Dat falen van projectteams kan liggen aan technische of organisatorische factoren.

Onderzoekers Anne Boon, Elisabeth Raes, en Tijs Besieux – van de Universiteit van Leuven- hebben een zoektocht ingezet naar de essentie van teamwerk.

Realise redactie

Blog

  • Artikel
  • 22 nov 2022
  • 1 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

 

Onderzoekers Anne Boon, Elisabeth Raes, en Tijs Besieux – van de Universiteit van Leuven- hebben een zoektocht ingezet naar de essentie van teamwerk. Daarbij richten ze zich tot de kleinste component van een team, namelijk het individu. Want het zijn individuen die bepalen of teams de vooropgestelde doelstellingen bereiken.

  • 49% van de werknemers ziet persoonlijke spanningen en botsende ego’s als de belangrijkste bron van conflicten op de werkplek
  • 57% van de projectteams faalt door communicatieproblemen
  • De gemiddelde werknemer is 2,1 uur/week bezig met het oplossen van conflicten

 

De sleutel tot een goede samenwerking

Dr. Tijs Besieux vertelt dat onderzoeken waarbij hij is betrokken aantonen dat de gangbare aanpak van teamontwikkeling vaak niet tot het optimale resultaat leidt. “Bij teamontwikkeling wordt het team centraal gesteld. Teamverbetering wordt dan gedaan door min of meer complexe modellen over teammotivatie, teamveiligheid en teamdynamiek op het team toe te passen”. Recent onderzoek laat zien dat de sleutel tot beter samenwerken in de eerste plaats bij het individu ligt. “We hebben veel teamonderzoek samengevat in drie mindsets of waarden. Die mindsets kan ieder teamlid op zichzelf leren toepassen. We zien tevens dat deze mindsets een duidelijk verband hebben met succesvol samenwerken".

  • Authenticiteit: De moedige keuze om jezelf te zijn in elke situatie.
  • Eigenaarschap; neem je verantwoordelijkheid en spreek een ander indien nodig erop aan.
  • Openheid; behandel je collega met respect en accepteer zonder oordeel. Dat zorgt voor vertrouwen en een gevoel van veiligheid.

Werken aan mindsets

Door kleine werkvormen en oefeningen kunnen mensen zichzelf ontwikkelen op authentiek zijn, eigenaarschap en openheid. Een constructieve stap voorwaarts is door iedere dag een beetje te werken aan deze mindsets. De leidinggevende heeft een belangrijke voorbeeldrol en kan anderen aanmoedigen en waarderen bij het gebruik van de drie mindsets.

Dr. Tijs Besieux is onderzoeker aan de Universiteit Leuven en de Antwerp Management School. Hij is docent bij SUAS. Verder is Tijs visiting professor aan de IÉSEG School of Management in Parijs. Zijn onderzoek focust zich op de invloed van leiderschap op het functioneren van teams.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Realise kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar de  teamscan en  actieteam aanpak. Een interventie methodiek waarin zowel bewustwording, inzicht en activatie vanuit een individueel én teamperspectief wordt gestimuleerd en meetbaar verbeterd.

Wil je je verder verdiepen in teamontwikkeling met actieonderzoek? Lees bijvoorbeeld deze artikelen op onze inspiratiepagina:

 

 

Samen werken aan sterk
kapitaal

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk. Bij Realise weten wij dat een frisse blik ‘van buiten’ nodig is om verandering te laten slagen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

ADVIESGESPREK