<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Bewaak je energie, presteer als een topsporter.

Hoe ligt de verhouding trainen en op het juiste moment pieken in je prestatie? Hoe breng je de balans aan tussen inspanning en herstel? Hoe lang duurt een loopbaan en wat betekent dit voor  energiemanagement? Wat we in het bedrijfsleven kunnen leren van de (top)sport.

Realise redactie

Blog

  • Artikel
  • 03 jun 2021
  • 2 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

Topsporters zijn ontzettend goed in het aanbrengen van balans in hun energiebesteding. Tijdens hun vele trainingsuren brengen ze maximale focus aan op datgene wat ze moeten laten zien tijdens de piekmomenten. Zo krijgen zij inzicht in eigen kwaliteiten en in die van de tegenstander. Rust en herstel zijn dagelijkse bezigheden voor een topsporter. Werkende professionals trainen nagenoeg niet, maar willen wel scoren. En het liefst continue! Wat kunnen organisaties van topsporters leren op dit vlak? Hoeveel ‘winst’ is hiermee nog te behalen?

Niet tijd, maar energie is de fundamentele kracht
achter presteren. - Loehr & Schwartz, 2017 - 

Energiebalans en prestatie

Prestatie is niet de tijdsduur dat je aan het werk bent. Presteren gaat over het managen van je fysieke, maar ook mentale energie. Het gaat over scherp zijn, volledige inzet tonen en de juiste aandacht, energie en focus hebben. Energie op het juiste moment inzetten gaat over ‘’sprintjes kunnen trekken’’ in plaats van marathons lopen. Je hersteltijd nemen na deze sprintjes om daarna weer productief en scherp te zijn. 

Belasting en belastbaarheid

Voor de rol van energie in het werk is gelukkig ook steeds meer aandacht. Gelukkig maar. Want, een toename van energie tijdens het werk en/of afname van de herstelbehoefte na het werk, hangt niet alleen sterk samen met een verbetering van prestatie maar ook met de verzuimdaling. Op het moment dat dingen die energie kosten (belasting) in balans zijn met wat je energie oplevert en past bij je werkvermogen (belastbaarheid) heb je een goede energiebalans. Geef jij meer uit dan dat je te besteden hebt, dan kom je rood te staan. Klinkt best logisch, toch? 

Energiebronnen

In het werk kennen we factoren die energie kosten (taakeisen), zoals werkdruk, mentale belasting en roosterdruk. En we kennen energiebronnen. Energiebronnen die voortkomen uit de organisatie, de afdeling en de mensen, zoals sociale steun, ontplooiingsmogelijkheden, autonomie en communicatie. En persoonlijke energiebronnen, zoals optimisme, stressbestendigheid en zelfvertrouwen. Balans tussen taakeisen en energiebronnen is van belang voor een goede mentale en fysieke gezondheid en prestaties. Naast natuurlijk op tijd herstellen en ontspannen.

Energiemanagement iedere dag

Voor mij persoonlijk speelt energiebalans elke dag een belangrijke rol. Niet alleen als je topsport beoefent, waar ik in het verleden aan heb mogen ruiken, maar dagdagelijks in de diverse rollen die ik vervul. Een goede werksfeer, sociale steun van collega's en de vrijheid om zelf te bepalen hoe en wanneer ik mijn werk doe, zijn energiebronnen op het werk. Na werktijd een rondje op de fiets maken werkt voor mij als herstelmoment. Een uitlaatklep met als beloning fit zijn en me zelfverzekerd voelen. Een knop om aan te draaien dus waar ik zelf invloed op kan uitoefenen.

Ook een stap zetten om je eigen energiebalans te verbeteren? Of die van je team of organisatie, om daarmee te komen tot betere prestaties?

5 tips voor een betere energiebalans:

#1 Krijg inzicht. Voordat je aan de slag gaat met het creëren van een gezonde energiebalans is het van belang dat je inzicht krijgt. Waar lekt de energie onnodig weg? Op welke energiebronnen kun je (zelf) invloed uitoefenen, op welke niet? Dit geldt voor individuen én organisaties. Een Vitaliteit Scan kan hierbij een laagdrempelig maar efficiënt hulpmiddel zijn.

#2 Pak de regie. Vraag jezelf elke dag af: Hoe voel ik me? Wat heb ik vandaag nodig? Reflecteer zelf, als team en organisatie en zet (kleine) concrete stappen. Meer weten over het stimuleren van eigen regie onder medewerkers? Lees dan eens het artikel 'Help, mijn medewerkers willen geen eigen regie voeren'. 

#3 Maak energiebalans bespreekbaar. Maak er een agendapunt van dat periodiek op de agenda staat. Heb ook oog voor de persoonlijke energiebronnen van medewerkers. Stressbestendigheid, optimisme en geloof in eigen kunnen geeft kracht en ondersteunt medewerkers in hun veerkracht en motivatie wanneer het even tegen zit.

#4 Plan herstelmomenten. Veel medewerkers vergeten dat ze zelf ook oplaadmomenten kunnen creëren door de werkdag heen. Je zult verrast zijn hoeveel het oplevert.

#5 Reflecteer op activiteiten. Zowel op activiteiten binnen en buiten werktijd. Welke activiteiten leveren het meeste energie op en welke kosten het meeste energie? Maak krachtige keuzes om optimaal te presteren.

Vragen of advies nodig?

Wil je weten hoe het gesteld staat met de energiebalans in jouw organisatie? Breng het in kaart met de WEB-monitor of Vitaliteit Scan. Niet alleen meten, maar ook direct verbeteren kan met het Energize programma

 

Samen werken aan sterk
kapitaal

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk. Bij Realise weten wij dat een frisse blik ‘van buiten’ nodig is om verandering te laten slagen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

ADVIESGESPREK