<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

35% van de thuiswerkers geeft het werkgeluk een onvoldoende.


Ons werkgeluk staat onder druk. Bij ruim een derde van de werknemers is het werkgeluk verslechterd sinds de uitbraak van de coronapandemie. 31% geeft ook een verslechtering aan in het algemene geluksgevoel. Dit blijkt uit onderzoek door Realise tijdens de Week van Werkgeluk 2021. 

Realise redactie

Artikel

  • Artikel
  • 05 okt 2021
  • 2 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

Ons werkgeluk staat onder druk. Bij ruim een derde van de werknemers is het werkgeluk verslechterd sinds de uitbraak van de coronapandemie. 31% geeft ook een verslechtering aan in het algemene geluksgevoel. Dit blijkt uit onderzoek  door Realise tijdens de Week van het Werkgeluk. Naast een daling in geluk, is bij medewerkers die nog volledig thuiswerken een grote stijging in het burn-out risico en een lagere organisatiebetrokkenheid te zien. “Op korte termijn brengt dit grote risico’s met zich mee. Niet alleen toename van verzuim, maar ook een afname van productiviteit ligt op de loer. Potentieel grote kostenposten voor werkgevers en gezondheidsrisico’s voor medewerkers ”, aldus Marijke Simons, directeur Realise.

Realise deed tijdens de week van het werkgeluk onderzoek onder ruim 800 werkenden. Het werkgelukcijfer van een 7,1 is dan misschien niet gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar we vinden volgens eigen zeggen dat dit een 8,4 moet zijn. Dat we een 7,1 niet voldoende vinden, is terug te zien in een dalende vitaliteit, bevlogenheid en een toename van de burn-out risico’s.

Gelukkiger op kantoor

Thuiswerken heeft voor- en nadelen. De beste werkplek voor werkgeluk? Dat is volgens de onderzoeksresultaten (deels) op kantoor. Van de medewerkers die volledig thuiswerken geeft 35% het werkgeluk een 5 of lager. Dit ten opzichte van 7% van de medewerkers die het werk volledig op kantoor of locatie verrichten en 11% van de hybride werkers. Zo geeft 32% van de respondenten aan dat de werk-privé balans is verbeterd en 20% ervaart meer eigen regie. Verslechteringen worden aan- gegeven op het gebied van werkdruk (33%), steun van collega’s (25%) en gebrek aan contact met de leidinggevende (24%).

Wat bepaalt werkgeluk?

De relatie met collega’s blijkt de belangrijkste factor voor werkgeluk. Deze wordt door 46% van de respondenten genoemd. Daarnaast blijken ook autonomie in het werk (37%), goede werksfeer (32%), werk-privé balans (27%) en erkenning en waardering (27%) belangrijke factoren voor werkgeluk. Opvallend is dat slechts 6% van de medewerkers de relatie met de leidinggevende aanmerkt. Ook gelijke behandeling (4%), doorgroeimogelijkheden en betrokkenheid bij de organisatiekoers (beiden 7%) worden weinig genoemd in relatie tot werkgeluk.

Vergroot risico op burn-out klachten

Slechts 14% van de werkenden voelt zich bevlogen en het risico op burn-out klachten is met 46% zeer hoog te noemen. Simons: “Gelukkige medewerkers kunnen beter omgaan met werkstress en voelen zich vaker vitaal en bevlogen. Een van de belangrijkste factoren voor werkgeluk is de relatie met collega’s. Dat we dit missen als we grotendeels of volledig thuiswerken, zien we nu terug in de afname van ons psychisch welzijn.

De rol van eigen regie

Simons: “Werkgeluk, maar ook vitaliteit en welzijn is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”. Mijn tip aan organisaties, faciliteer ontmoetingen op team- en organisatieniveau. En investeer vooral in autonomie en eigen regie. Het kunnen en willen nemen van regie in het werk geeft een boost aan zowel talentontwikkeling, pro-activiteit en vitaliteit. Eigen regie is daarmee een hefboom voor zowel meer werkgeluk, welzijn én prestatie.

Download de factsheet Werkgeluk 2021

Benieuwd naar alle werkgeluk onderzoeksresultaten? Download de factsheet werkgeluk 2021.

 

 

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek