<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Werkgelukkig(er) worden? 10 tips.


Geluk is een subjectieve ervaring. En jouw (werk)omgeving, persoonlijke eigenschappen en relaties met anderen op het werk hebben invloed op jouw werkgeluk. Het goede nieuws, je kunt jouw werkgeluk wel beïnvloeden. Ga direct aan de slag met 10 tips voor meer werkgeluk.

Marijke van Sluisveld

Blog

  • Artikel
  • 20 sep 2021
  • 2 minuten leestijd
Geschreven door Marijke van Sluisveld

# 1. Ruim je werkplek op
Een rommelige werkplek, betekent rommelige gedachten. Als je gaat opruimen stimuleer je jouw creatieve brein en het helpt je beter te concentreren.

# 2. Beweeg voldoende
30 minuten per dag matig bewegen en 3 maal per week intensieve beweging zorgt ervoor dat je je fysiek energieker voelt en mentaal minder uitgeput.

# 3. Mindfulness oefeningen, ze werken echt
Het is geen buzzwoord en ook geen trend of een overgewaardeerd concept. Mindfulness is bewezen effectief. Als je voor- of na werktijd een aantal mindfulness oefeningen doet, voel je je veerkrachtiger, productiever en gelukkiger.

# 4. Vraag om feedback
Als je regelmatig feedback ontvangt, draagt dit bij aan je gevoel van erkenning en waardering. Ben je leidinggevende? Investeer op teamniveau in goed feedback geven en ontvangen.

# 5. Help een collega
Als je een ander helpt, vergroot je je eigen kennis en vaardigheden en voel je je meer verbonden met je team en organisatie. Kortom je voelt je meer empowert en gelukkig.

# 6. Prioriteer je taken en houd je focus
Prioriteer je to do list en focus je eerst op de belangrijkste taken. Je werk met aandacht voor detail kunnen doen en kunnen afronden geeft voldoening en tevredenheid. Positieve emoties die bijdragen aan jouw geluksgevoel.

# 7. Investeer in jezelf
Je kunt pas voor een ander (een klant, cliënt, burger, patiënt, maar ook je partner, kind, vader of moeder ) zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dus hoe druk je het ook hebt. Plan regelmatig tijd voor jezelf en onderneem activiteiten waar jij energie van krijgt. Zoals sporten, wandelen met de hond, terrasje met vrienden of lezen van een goed (studie)boek.

# 8. Waardeer jezelf
Een hoge werkdruk of werkstress kan ervoor zorgen dat je jouw gevoel van eigenwaarde verliest. Doe daarom af en toe een stapje terug en reflecteer op je eigen prestaties. Hieronder een kleine checklist die je kunt vullen.

  • Vijf prestaties waar ik trots op ben:
  • Mijn sterke punten of talenten zijn:
  • Mijn grootste valkuilen zijn:
  • Vijf complimenten die ik mezelf geef:


# 9. Plan rustmomenten in
Lange werkdagen zonder pauze momenten waarop je ook even mentaal los kunt komen van de eisen van je werk, putten je brein uit. Plan voldoende tijd tussen afspraken, maak een lunchwandeling of doe een korte mindfulness oefening. Je zult zien dat je hierdoor meer energie krijgt gedurende de werkdag en na werktijd het werk ook beter mentaal los kunt laten.

# 10. Sluit je werkdag bewust af
Of je op werklocatie hebt gewerkt of thuis aan de keukentafel. Als jij je werk bewust afsluit, kun je je beter op je privé activiteiten concentreren en je accu weer opladen voor de volgende (werk)dag. Het helpt piekeren verminderen en je slaap te verbeteren. Kortom, je welzijn verbetert en je voelt je gelukkiger.

Van inzicht naar werkgeluk

Lees dan het inspiratieartikel: Werken aan werkgeluk (HR)manager, richt je op deze drie pijlers en Werkgelukkig(er) 7 werkklimaat factoren. Of ga aan de slag met Energize, het employee empowerment & vitality programma van Realise. Een integrale en praktische aanpak van inzicht naar meer vitaliteit en werkgeluk. Lees meer over Energize en ontvang een gratis sporttas bij een adviesaanvraag.

bron: https://positivepsychology.com/happiness-at-work/

Samen werken aan sterk
kapitaal

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk. Bij Realise weten wij dat een frisse blik ‘van buiten’ nodig is om verandering te laten slagen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

LAAT JE ADVISEREN