<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Zonder deze 6 tips kun je een vitale organisatie wel vergeten

Jij gunt je medewerkers vitaliteit en snapt dat dit cruciaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Maar waar begin je? Welke verandering in cultuur en leiderschap is nodig om prioriteit aan vitaliteit te geven? Met deze tips ga je hard op weg naar een positief werkklimaat.

Marijke van Sluisveld

Blog

  • Artikel
  • 06 dec 2021
  • 2 minuten leestijd
Geschreven door Marijke van Sluisveld

Jij gunt je medewerkers vitaliteit en snapt dat dit cruciaal is voor het voortbestaan van de onderneming. Maar waar begin je? Welke verandering in cultuur en leiderschap is nodig om prioriteit aan vitaliteit te geven? Met deze tips ga je hard op weg naar een positief werkklimaat.

1. Bewaak de balans

Ongelukkige deelnemers van de Happy Test scoren gemiddeld een 3,6 op vitaliteit. Gelukkige deelnemers een 6,1. Vitaliteit is dus belangrijk voor geluk! Op kantoor of in de productieruimte kan op slimme manieren ‘genudged’ worden om mensen bewuster te maken van hun leefstijlkeuzes en gewoonten. Maar ook op afstand is aandacht voor vitaliteit en welzijn mogelijk. Zo heeft Philips een heel thuiswerkportaal ingericht. En faciliteert de Rabobank online workshops en digitale lunchwandelingen om de vitaliteit van thuiswerkers te ondersteunen. Een goede werkplek - ook thuis - is belangrijk, net als voldoende herstel van het werk (denk aan voldoende pauzes, slaap en niet bereikbaar hoeven zijn).

2. Maak het privéleven bespreekbaar

Werk-privébalans en mate van loskomen van het werk, dat wordt nog weleens besproken in bila’s tussen leidinggevende en medewerker. Maar het gesprek voeren over iemands voedingspatroon, slaapritme, financiële zorgen, zorg voor anderen en meer van zulke energiekwesties is vaak lastig. Dat gaat jou niets aan, toch?

Factoren buiten het werk hebben echter ook grote invloed op de werkvloer. Durf het gesprek hierover te voeren zonder te oordelen en de medewerker te ondersteunen waar nodig. Bijvoorbeeld door naast een luisterend oor ook hulp te bieden in de vorm van lifestyle coaching.

‘Vitaliteit bestaat uit verschillende factoren. Om ervoor te zorgen dat je interventies ook echt resultaat boeken, is het slim om eerst te onderzoeken wat er precies speelt in de organisatie of het team.’

3. Faciliteer betekenisvol werk

Mensen willen bijdragen aan een hoger doel. Wat voor iemand betekenisvol is, wordt bepaald door de persoonlijke waarden en doelen. Wanneer die aansluiten bij de organisatiewaarden en -doelen, ontstaat een onbetwiste match. Medewerkers zijn betrokken, enthousiast en zetten zonder te mopperen een tandje bij. Zij zullen zich langer aan de organisatie verbinden en kunnen topprestaties leveren.

Communiceer daarom de doelen en waarden van de organisatie op heldere wijze. En ook iemands persoonlijke bijdrage daaraan. Dat betekent iets anders dan in wollige managementtaal een strategische visie delen van 37 powerpointslides. Spreek de taal van de medewerker.

4. Benut talenten optimaal

Een positief werkklimaat stimuleert samenwerking en betrokkenheid en geeft medewerkers het gevoel dat zij ondersteund en uitgedaagd worden. Energie ontstaat wanneer mensen hun talenten kwijt kunnen in het werk en ervaren dat zij van toegevoegde waarde zijn.

Je zult je verbazen hoeveel mensen hun eigen talenten niet kennen, maar wel probleemloos de kwaliteiten van een ander kunnen opsommen. Mensen vinden hun eigen capaciteiten vaak vanzelfsprekend en schatten die niet op waarde. Wees daarom de spiegel die zij nodig hebben door waardering en erkenning te tonen. En bedenk samen hoe de aanwezige talenten nog beter ingezet kunnen worden.

Bied daarnaast ruimte voor ontwikkeling, zodat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat kan in de vorm van een training of opleiding zijn, maar geef hen ook de kans om te leren en experimenteren op de werkvloer.

5. Stimuleer job crafting

Job crafting betekent dat medewerkers zelf de regie nemen om hun werk(omgeving) op één lijn te brengen met hun persoonlijke ambities, passies en voorkeuren. Bijvoorbeeld door energievretende taken te herverdelen met iemand die de betreffende werkzaamheden wel met plezier doet. Of door een project op te starten met fijne collega’s die dezelfde waarden delen.

Medewerkers die job craften verenigen hun talenten en interesses met hun werk, wat resulteert in een gevoel van uitdaging, werkplezier en vitaliteit. Als medewerkers zelf actief nadenken over hoe zij hun talenten kunnen inzetten, komen veranderingen vanuit hunzelf. Ze worden proactiever en hebben meer vertrouwen in hun eigen kunnen. Wat dat vraagt van jou als leidinggevende? Vooral ruimte en vertrouwen in de (beslissings)kracht van je medewerker.

4. Onderzoek waar de organisatie staat

Vitaliteit bestaat uit verschillende factoren. Om ervoor te zorgen dat je interventies ook echt resultaat boeken, is het slim om eerst te onderzoeken wat er precies speelt in de organisatie of het team. Energize, het employee empowerment & vitality programma van Realise kan dit realiseren.

Ontdek Energize!

Het employee empowerment & vitality programma dat medewerkers versterkt en een positief en gezond werkklimaat stimuleert.  Meer weten? Lees hier meer over Energize. Of boek een energize adviesgesprek en ontvang een sporttas cadeau.

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek