<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Help, mijn medewerkers willen geen eigen regie voeren

'Mijn organisatie wil gemotiveerde en actieve medewerkers die het heft in handen nemen. Die zichzelf ontwikkelen. Je zou zeggen dat medewerkers dat zelf ook graag willen. Maar in de praktijk kom ik weerstand en sceptische reacties tegen. Hoe zorg ik dat eigen regie een positief gemeengoed wordt en blijft? Hoe stuur ik dit aan? Hoe maak ik het urgent?'

Realise redactie

Blog

  • Artikel
  • 12 mrt 2019
  • 3 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

'Mijn organisatie wil gemotiveerde en actieve medewerkers die het heft in handen nemen. Die zichzelf ontwikkelen. Je zou zeggen dat medewerkers dat zelf ook graag willen. Maar in de praktijk kom ik weerstand en sceptische reacties tegen. Hoe zorg ik dat eigen regie een positief gemeengoed wordt en blijft? Hoe stuur ik dit aan? Hoe maak ik het urgent?'

De regie pakken over je eigen leven en werk lijkt zo logisch. Het is immers wat we altijd al doen. We kiezen om een baby op de wereld te zetten, een hypotheek aan te gaan, van ons lief of van baan te veranderen. We kiezen, de ene wat actiever of avontuurlijker dan de ander. Het zijn allemaal keuzes waarvan wij zelf de eigenaar zijn.
Jouw managementstijl is erop gericht om met medewerkers het goede gesprek te voeren. Over hoe zij met plezier hun werk kunnen blijven doen en duurzaam inzetbaar kunnen blijven. Zelf nadenken en keuzes maken hierover is in ieders belang, zou je zeggen.

Recept op maat

Zelf regie is één kant van de medaille. De randvoorwaarden scheppen dat mensen regie kúnnen voeren is de andere kant. En die ligt niet bij het individu. Tegen een 50-jarige stratenmaker zeggen dat hij de regie moet voeren over zijn loopbaan, terwijl we beide weten dat de alternatieven niet voor het oprapen liggen, kan iemand frustreren. Grote kans dat hij dan jouw boodschap wantrouwt. En geef hem eens ongelijk.

Lever dus maatwerk. De 55-jarige medewerker die net de organisatie binnenkomt, heeft een andere geschiedenis dan de 38-jarige medewerker die 15 jaar op een plek zit. Pak de regie is geen doe-het-maar-mooi-zelf-recept.

‘Mensen die actief bezig zijn met hun loopbaan doen vier dingen meer dan collega’s die minder regie-minded zijn.’

Problemen creëren

Het beleidsuitgangspunt dat de medewerker de regisseur van zijn eigen loopbaan is, betekent niet dat hij dat zo voelt of ernaar handelt. Maar als je als organisatie toelaat dat een medewerker zich niet regelmatig bezint op zijn loopbaan, creëer je mogelijk samen en onbedoeld problemen voor de toekomst.

En vanuit jouw verantwoordelijkheid en hart voor je medewerkers wil je dat niet laten gebeuren. Toch?

Wat kun je doen?

Mensen die actief bezig zijn met hun loopbaan doen vier dingen meer dan collega’s die minder regie-minded zijn.

  1. 1. Ze vinden het leuk of zien het nut ervan in om zich voor te bereiden op de toekomst.
    2. Ze weten zeker dat ze zelf invloed hebben op wat ze van het leven willen maken.
    3. Ze zijn nieuwsgierig naar zichzelf en de wereld om hen heen, waardoor ze actief op zoek gaan naar mogelijkheden om hun talenten in te zetten.
    4. Ze hebben vertrouwen in hun eigen kunnen waardoor ze in actie durven te komen.

5 tips voor goede gesprekken over eigen regie

1. Achterhaal hoe mensen over hun toekomst denken
Vraag níet welke concrete plannen ze hebben, maar wat hun ideeën over een plan B zijn. En als ze die niet hebben, hoe dat komt. Welke overtuiging hebben ze? Denk aan: dat gaat toch niks opleveren, ik ben te oud/te jong/ te…, ik heb geen idee wat er gebeurt bij andere organisaties wat op termijn het vakgebied gaat raken, het zal mijn tijd wel duren etc.

2. Luister, vraag door
Hoe weet iemand dit zo zeker? Wat is realistisch en feitelijk? Wat is beleving? En hoe komt iemand daarbij? Luister en laat zien dat je begrijpt hoe de ander het ziet. En dat is wat anders dan de ander gelijk geven.

3. Denk na over het gesprek
Heeft je medewerker een punt? Is het realistisch om te verwachten dat hij in actie komt? Op welk gebied zou je willen dat de medewerker een breder perspectief heeft? Hoe zou hem of haar dat helpen? Wat kun je daaraan doen?
Bijvoorbeeld eens iemand uitnodigen op je werkoverleg die kan vertellen hoe jullie vakgebied futureproof kan worden of wat er gaat veranderen. Denk ook aan laten zien hoeveel kwaliteiten jouw teamleden nu al inzetten, waarom ze succesvol zijn en hoe dat ook kan in de toekomst.

4. Verken de mogelijkheden
Waar heeft een medewerker de organisatie voor nodig om de regie te kunnen voeren? Wat zijn mogelijkheden om een medewerker tegemoet te komen om bijvoorbeeld meer thuis te werken of tijdelijk eens stage te gaan lopen. Zie je kansen om iemand in een project deel te laten nemen etc.

5. Stel je gelijkwaardig op
Lever maatwerk in de verschillende gesprekken of haal er een HR-adviseur bij die jou daarbij kan helpen. De mate van succes zit in de gelijkwaardigheid waarmee je dit soort gesprekken kunt voeren. Misschien ben jij wel manager geworden omdat jij proactief aan je loopbaan sleutelde en is je medewerker met hele andere belangrijke dingen bezig geweest. Regie voeren gaat over veel meer dan werk alleen. Verdiep je erin!

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek