<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Waarom een MTO tekortschiet.

Medewerkersonderzoek kan een krachtige tool zijn om medewerkers te activeren. Toch geven veel organisaties nog steeds de voorkeur aan een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

In dit artikel ontdek je alles over het verschil tussen een medewerkerstevredenheids- onderzoek (MTO) en een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO).

Marijke van Sluisveld

Artikel

  • Artikel
  • 27 sep 2023
  • 2 minuten leestijd
Marijke van Sluisveld Marijke van Sluisveld

In de moderne wereld van arbeid zijn thema's als werkgeluk en de vitaliteit niet meer weg te denken. Het vormt de sleutel tot het succes van organisaties. Om ervoor te zorgen voor optimale prestaties en een hoge medewerkerbetrokkenheid, is het essentieel om te begrijpen hoe medewerkers zich voelen en wat ze nodig hebben. Hier komen Medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO) en MedewerkerBetrokkenheidsonderzoek (MBO) om de hoek kijken.

Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, heeft MBO absoluut een voorsprong op MTO. Laten we eens onderzoeken waarom MBO de betere optie is en waarom het de moeite waard is om over te stappen.

Medewerkertevredenheidsonderzoek in een notendop

MTO's zijn al een tijdje in gebruik om te achterhalen hoe tevreden werknemers zijn met hun werk en werkomgeving. Ze stellen vaak vragen over zaken zoals de werkomstandigheden, het salaris, de leidinggevenden en de teamrelaties. MTO's helpen organisaties om inzicht te krijgen in de tevredenheid van hun werknemers en om problemen op te sporen die hun werkplezier kunnen belemmeren..

Waar MTO tekortschiet

Hoewel MTO's op zich nuttig kunnen zijn om problemen te op te sporen, hebben ze zo hun beperkingen. Ze meten voornamelijk oppervlakkige tevredenheid, wat betekent dat je niet altijd doorhebt wat medewerkers echt motiveert of waar ze in geloven. Bovendien zijn MTO's soms te algemeen en houden ze geen rekening met individuele behoeften.

De kracht van Medewerkerbetrokkenheidsonderzoek

Medewerkerbetrokkenheidsonderzoek (MBO) gaat veel verder dan simpelweg tevredenheid. Het richt zich op de emotionele betrokkenheid van medewerkers bij hun werk en organisatie. Betrokken medewerkers zijn niet alleen tevreden, maar voelen zich ook als een vis in het water met de doelen en waarden van de organisatie. Dit heeft bewezen positieve effecten op de prestaties, productiviteit en het behoud van medewerkers. Een win-win situatie dus!

Waarom MBO de voorkeur verdient

  • Diepgaand Inzicht: MBO biedt diepere inzichten in wat uw medewerkers motiveert en waar ze tegen aanlopen.
  • Aanpassingsvermogen: In tegenstelling tot saaie MTO's, die vaak met een standaardoplossing komen, biedt een MBO je de mogelijkheid om op maat gemaakte acties te ondernemen op basis van individuele behoeften.
  • Meetbare Resultaten: Betrokkenheid is meetbaar en kan worden gekoppeld aan concrete prestatie-indicatoren. Je kunt precies zien welke impact jouw inspanningen hebben.
  • Positieve Organisatiecultuur: Een team dat betrokken is, zorgt voor een bevlogen sfeer in de organisatie, wat weer leidt tot effectieve samenwerking en innovatie.

Conclusie

Hoewel je best tevreden kunt zijn met een Medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO), biedt een Medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO of een Actiegericht Medewerkersonderzoek pas echt diepgaande inzichten. Het helpt je om een organisatie te creëren waarin betrokkenheid, vitaliteit en productiviteit centraal staat. Wanneer je medewerkers laat meedenken, laat je zien dat hun welzijn belangrijk is en leg je de basis voor succes in jouw organisatie.

Onthoud: tevredenheid is slechts het begin, betrokkenheid opent de deur naar groei en innovatie.

Samen werken aan sterk
kapitaal

Het doorbreken van patronen is niet makkelijk. Bij Realise weten wij dat een frisse blik ‘van buiten’ nodig is om verandering te laten slagen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

ADVIESGESPREK