<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Het rendement van een positief werkklimaat.

Wat is een positief werkklimaat? En wat levert investeren in een positief werkklimaat op? We hebben de feiten en cijfers voor je op een rij gezet.

Realise redactie

Artikel

  • Artikel
  • 30 mei 2023
  • 1 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

Harvard Business Review laat met overtuigende cijfers zien dat organisaties met een positief werkklimaat veel betere bedrijfsresultaten laten zien dan hun concurrenten, die hier geen aandacht voor hebben.

Niet investeren in een positief werkklimaat? De risico’s op een rij

Werkstress komt veel vaker voor in organisaties die geen aandacht hebben voor een positieve cultuur.  Een korte opsomming van de (Amerikaanse) cijfers:

  • Stress is in meer dan 60% van de gevallen de oorzaak van bedrijfsongevallen;
  • Meer dan 80% van het doktersbezoek is gerelateerd aan stress;
  • Werkstress veroorzaakt maar liefst 50% meer verloop.


Ook betrokkenheid bij het werk, of juist het gebrek eraan is ook een grote kostenpost. Medewerkers die zich niet of weinig betrokken voelen bij de doelen van de organisatie:

  • Verzuimen 37% meer dan hun betrokken collega’s;
  • Veroorzaken 49% meer ongevallen;
  • En maken 60% meer fouten.


Een positief werkklimaat

Iedereen wil graag goed en gezond werken. In een stimulerende omgeving, waarin ruimte is voor eigen initiatief, waar je invloed kunt uitoefenen op je taken en waarbij de werkdruk in balans is. Maar ook in een omgeving waar je kunt groeien en je talenten kunt ontwikkelen, waar je uitgedaagd wordt en er erkenning en waardering is voor de bijdrage van iedere medewerker. 

Binnen organisaties die gekenmerkt worden door zo’n stimulerende omgeving, is sprake van een positief werkklimaat. In deze organisaties ervaren mensen minder werkdruk en minder grensoverschrijdend gedrag. Deze organisaties zijn effectiever in het realiseren van hun doelen, zoals een hogere klanttevredenheid, productiviteit, financiële resultaten en medewerkerbetrokkenheid.

Webinar (4 april) Alles over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Wat is ongewenst gedrag op de werkvloer? Welke trends laten de laatste werkbelevingscijfers zien? En belangrijker nog, hoe herken én voorkom je ongewenst gedrag in jouw organisatie.  Op 4 april organiseert Realise het Listen & Learn Webinar: Alles over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Ben jij erbij? Reserveer jouw digitale stoel en ontvang na afloop een digitale goodiebag.

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek