<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

Ademhalen voor vitaliteit.

Een interview met Ademexpert Wies van Beek

Jouw organisatie versterken én een positief werkklimaat creëren, waarin medewerkers optimaal functioneren, is een missie waar Realisers zich iedere dag met energie en toewijding voor inzetten. 

We werken hierbij samen met een kring van deskundigen. Een van deze experts is Wies van Beek, ademexpert en -opleider bij onder andere Philips, Achmea, Zilveren Kruis en KPMG. In een interview met Wies verkennen we de invloed van ademhaling op vitaliteit.

Realise redactie

Artikel

  • Artikel
  • 26 feb 2024
  • 2 minuten leestijd
Geschreven door Realise redactie

Wat is de kracht van een juist adempatroon?

Het gaat vanzelf en meestal ben je er niet bewust mee bezig: ademen. Zo moeilijk is het niet. Toch? Adem in, adem uit. Maar is het ook relaxt? Ontspannen ademhalen is niet altijd vanzelfsprekend. Ademhaling is een fysiologisch proces van het menselijk lichaam. Het stelt ons in staat om zuurstof uit de lucht te halen die we nodig hebben voor onze cellen om energie te produceren. Daarnaast voert het kooldioxide af. Klinkt heel eenvoudig maar het gaat niet altijd goed.

Door bewust te ademen ontdek je de werking van je adem. Door via je neus rustig naar je buik te ademen, krijg je meer rust, focus, en balans. Dit is niet zweverig. Je hebt je ademhaling altijd bij je en kan deze elk moment inzetten voor meer vitaliteit.

Wat kan er dan niet goed gaan met ademhalen?

Je ademhaling is onlosmakelijk verbonden met je emoties en gemoedstoestand, denk aan stress, verdriet maar ook blijheid en levensenergie. Meestal worden mensen zich bewust van hun ademhaling wanneer deze hoog is de borst plaatsvind. Zij voelen zich gejaagd, zijn onrustig en slapen slecht. Onbewust controleer en onderdruk je met je adem emoties en gevoelens. Deze emoties zetten zich vast in je lichaam en blokkeren je energiestroom. Hierdoor kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Denk aan hyperventilatie, burn-out of angst-en paniekaanvallen.

Wat levert investeren in voorlichting over ademhaling organisaties op?

In de dagelijkse hectiek van werken ervaren medewerkers vaak stress en druk die hun welzijn en prestaties beïnvloeden. Een intrigerend aspect van dit fenomeen is de relatie tussen ademhaling en stressniveaus. In rust ademen we gemiddeld 6 à 8 keer per minuut. Echter, onder stress kan dit aantal stijgen tot wel 20 keer, veroorzaakt door een verhoogd gehalte aan adrenaline en cortisol. Deze fysiologische reactie heeft niet alleen invloed op individuele medewerkers, maar beïnvloedt ook jouw organisatorische prestaties.

Door bewustwording van ademhalingstechnieken kunnen medewerkers leren om stressresponsen te beheersen, waardoor ze veerkrachtiger worden in uitdagende situaties. Dit draagt niet alleen bij aan het individuele welzijn maar creëert ook een positieve, kalme werkomgeving.

Tot slot, heb je een praktische ademhaling tip?

Jazeker! Een eenvoudige ademtechniek die je elke dag, overal kunt doen is:

  • Richt je bewust op je ademhaling
  • Adem 3 tellen rustig in via je neus en adem 5 tellen rustig uit via je mond
  • 2 tellen pauze en adem weer in

    Deze ademtechniek kan je zittend doen maar ook tijdens een activiteit zoals wandelen en fietsen. Doe je deze oefening 2 keer per dag gedurende 3 minuten dan word je je meer bewust van je ademhaling en voel je meer ontspanning.

Over Wies

Wies van Beek | Eigenaar Breathcompany | Ademexpert | Opleider | Spreker

Wies heeft haar credits verdient in het bedrijfsleven, zij werkt o.a. voor Philips, Achmea, Zilveren Kruis, KPMG en in zorg en onderwijs. Ze heeft de opleiding tot ademcoach “de adem als Medicijn” ontwikkeld. Je kan haar inhuren als sprekers waar zij vol passie verteld over de kracht van de adem. Dit alles wetenschappelijk onderbouwd.

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek