Vilente is een zorginstelling met 11 locaties in de regio Ede, Wageningen, Renkum en Oosterbeek, en telt zo’n 1.500 medewerkers. In een sector waar veranderingen en personeelstekorten een uitdaging vormen, is innovatie en duurzame inzetbaarheid essentieel.
We spraken met Li-Jin van Hattem, HR medewerker bij Vilente, over hoe deze samenwerking verloopt en wat het tot nu toe heeft opgeleverd.
Een nieuwe aanpak voor medewerkersonderzoek
“Bij Vilente waren we toe aan een frisse start. Ons vorige medewerkersonderzoek sloot niet aan bij onze behoeften en had weinig continuïteit,” vertelt Li-Jin. “Met Realise wilden we een partner die ons niet alleen data biedt, maar ook ondersteuning om die data te vertalen naar concrete acties.”
Wat Vilente direct aansprak, was de data gedreven aanpak van Realise en de mogelijkheid om persoonlijke feedbackrapporten te verstrekken. “Deze rapporten zijn volledig privé. Medewerkers kunnen ze delen met hun leidinggevende of HR als ze dat willen, maar het is hun keuze. Dat verlaagt de drempel om het onderzoek in te vullen,” legt Li-Jin uit.
De samenwerking tussen Realise en Vilente
Vanaf het begin betrok Vilente een brede projectgroep bij het proces. “We hebben een team gevormd van 8 medewerkers, waaronder zorgmedewerkers, HR, en teammanagers, zodat de vragenlijst goed aansloot op de behoeften van onze organisatie. Realise bood ons veel flexibiliteit, bijvoorbeeld in hoe we de lengte en inhoud van de vragenlijst konden aanpassen aan onze medewerkers.”
Daarnaast werd de vragenlijst afgestemd op Vilente's bestaande initiatieven, zoals mantelzorgondersteuning. “In de persoonlijke feedbackrapporten konden we direct verwijzen naar onze eigen interventies. Dat maakt hulp concreet en laagdrempelig,” zegt Li-Jin.
De eerste resultaten en inzichten
De resultaten van het onderzoek waren overwegend positief. Medewerkers gaven een gemiddelde score van 8, een cijfer waar Vilente trots op is. Tegelijkertijd bleek de respons een verbeterpunt. “De Realise consultant, gaf ons praktische tips om dit in de toekomst te verbeteren. We willen graag een vollediger beeld krijgen, zodat we nog gerichter kunnen werken aan verbeteringen,” vertelt Li-Jin.
Een ander sterk punt van de samenwerking is de mogelijkheid om met pulsemetingen door te pakken op specifieke thema’s. “Met pulsemetingen kunnen we verdiepende vragen stellen tussen de grotere onderzoeken door, bijvoorbeeld over werk-privébalans of teamdynamiek. Dat helpt ons om sneller te handelen waar dat nodig is,” legt Li-Jin uit.
"Een MTO is vaak een momentopname, met pulsemetingen willen we echt de verdieping ingaan."
Hoe de resultaten bijdragen aan duurzame inzetbaarheid
Voor Vilente is het medewerkersonderzoek meer dan alleen een instrument om tevredenheid te meten. “De inzichten helpen ons om onze doelen voor duurzame inzetbaarheid te realiseren. Het geeft ons een duidelijk overzicht van knelpunten en thema’s die aandacht nodig hebben, zodat we daar effectief op kunnen acteren,” zegt Li-Jin.
Bijvoorbeeld: “Als uit een pulsemeting blijkt dat jonge medewerkers bepaalde uitdagingen ervaren, kunnen we daar gerichter op inspelen. Zo hopen we niet alleen medewerkers langer aan ons te binden, maar maken we Vilente ook aantrekkelijker voor nieuw talent.”
Een erkenning voor werkplezier: de Happy Fit Workplace award
Vilente ontving met trots de Happy Fit Workplace Award, een bevestiging van hun inzet voor werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Deze award onderstreept Vilente's toewijding om medewerkers niet alleen te ondersteunen in hun werk, maar hen ook een werkomgeving te bieden waar zij zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. “Het is een mooie erkenning voor onze organisatie,” vertelt Li-Jin van Hattem. “Hoewel we trots zijn op deze prestatie, blijven we kritisch kijken naar wat er beter kan, zodat werkgeluk en inzetbaarheid voor al onze medewerkers gewaarborgd blijven.”
Over Vilente
Vilente is een zorgorganisatie die dagelijks werkt aan hoogwaardige zorg voor haar bewoners. Met een focus op innovatie, duurzame inzetbaarheid en werkplezier zet Vilente zich in om medewerkers te ondersteunen en de zorgsector toekomstbestendig te maken.