En toen kwam corona langs…
Zoals binnen veel organisaties, is door corona het werkgeluk van medewerkers bij de Rabobank onder druk komen te staan. “Dit weten we, doordat we al vroeg tijdens de crisis zijn begonnen met pulse metingen,” aldus Schelle. “Daarbij onderzoeken we hoe medewerkers fysiek, mentaal, geestelijk en sociaal in hun vel zitten. Mede hierdoor zagen wij bijvoorbeeld dat thuiswerkende medewerkers meer fysieke klachten begonnen te krijgen.” Daar is de bank direct op ingesprongen door webinars over beeldschermwerken en andere ondersteuning te organiseren. Want thuiswerken is ook bij de Rabobank een blijvertje.Medewerkers willen het liefst gemiddeld twee dagen op kantoor werken en de rest van de week thuis, bleek uit het wekelijkse onderzoek. “Dit betekent dat medewerkers nieuwe routines moeten opbouwen. Leidinggevenden spelen daarbij een belangrijke rol, als verbinder en rolmodel. We zitten als HR nu middenin de zoektocht naar wat nodig is om medewerkers daarin op de lange termijn goed te ondersteunen.”
“We vonden het een mooi toeval dat de Week van het Werkgeluk samenvalt met de Nationale Vitaliteitsweek. Vitaliteit en werkgeluk zijn sterk met elkaar verbonden”
Aandacht voor welzijn tijdens de Week van het Werkgeluk
De Rabobank heeft een interactief weekprogramma opgesteld voor de Week van het Werkgeluk. “We vonden het een mooi toeval dat de Week van het Werkgeluk samenvalt met de Nationale Vitaliteitsweek. Vitaliteit en werkgeluk zijn sterk met elkaar verbonden”, aldus Schelle.
In het programma is elke dag aandacht voor een ander component van werkgeluk en alles gaat digitaal.
Tenslotte zet de Rabobank ook de Happy Testen in. Met de Happy Test checken medewerkers hoe het ervoor staat met hun geluksgevoel en aspecten in het werk die daarmee samenhangen. Denk aan sociale steun, ontplooiingsmogelijkheden en werk-privébalans. Na het invullen, ontvangen zij direct een feedbackrapport met scores en tips om aan de slag te gaan met hun werkgeluk. Een mooie aanvulling op het weekprogramma en een passend hulpmiddel om de eigen regie op werkgeluk nog extra aan te jagen.