<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3253460&amp;fmt=gif">

360° competentie- en effectmetingen bij Albert Heijn.

In gesprek met Chantal Odie, Consultant Talent Development bij Albert Heijn, over het belang van meten van leerbehoefte en leerrendement. Voor zowel de organisatie als de trainee.

Slim, professioneel én fact-based. Hoe Albert Heijn zijn leiders van de toekomst polijst.

Twaalf vierkante meter boter, kaas en eieren. In 1887 neemt Albert Heijn deze Oostzaanse kruidenierszaak over van zijn vader. Het startpunt van wat we nu allemaal kennen als dé hofleverancier van onze dagelijkse boodschappen. Albert Heijn leeft een krachtige missie: Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat vraagt om bevlogen en kundig leiderschap. In gesprek met Chantal Odie, Consultant Talent Development bij Albert Heijn.

Sinds ruim dertig jaar leiden wij ons eigen leiderschap op voor senior managementposities. On the job begeleiden we starters met weinig werkervaring en veel potentie. Het is een intens driejarig leertraject met een praktische insteek. Regelmatig bereiken trainees uit ons programma met succes de top. Onze CEO, CCO, de directeur van de winkelorganisatie en de directeur Europa: allemaal zijn zij ooit gestart als trainee en hebben zij het leiderschapsprogramma voor starters doorlopen,’ vertelt Chantal.

Meten van leerbehoefte en leerrendement

Zichtbare successen in de organisatie maken nog steeds duidelijk dat het programma voor trainees het potentieel van jonge collega’s aanspreekt en versterkt. Maar in welke mate? Wat levert het op? Chantal: ‘We wilden inzicht in het feitelijk rendement van het programma voor zowel de organisatie als de trainee zelf en hadden de behoefte om het leerrendement inzichtelijk en meetbaar te maken. Tenslotte investeren we in hun skillsset, retailkennis en -kunde en bieden we ze de mogelijkheid hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. In Realise vonden we de professionele partij, die ons op dit vlak verder kon helpen.’

360° competentie- en effectmeting op maat en persoonlijke feedback


‘Wij hadden een stevige basis staan en het was zaak om zowel proces als resultaat te integreren in en matchen met onze bestaande aanpak. Daarin was Realise meteen meedenkend en flexibel.’ Albert Heijn weet precies wat hij terug wil zien in zijn kandidaten. Denk bijvoorbeeld aan competenties als initiatief, aanpassingsvermogen, marktgerichtheid, overtuigingskracht en probleemanalyse. Dus maakt een 360°competentie- en effectmeting op competenties en ontwikkeldoelen deel uit van de aanpak van Realise. Een 0-meting werd ontwikkeld en uitgevoerd. ‘Realise heeft alles vlekkeloos gematcht. De 0-meting geeft een duidelijk beeld en hiermee kunnen we verder.’ Door middel van reflectie en feedback krijgen de trainees inzicht in hun persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen en dat maakt een traineeship individueel maatwerk.

"Meten en vervolgens gericht ingrijpen met maatwerk interventies maken je organisatie weerbaar en toekomstbestendig."

De kracht van data driven fact based leren en ontwikkelen


Een 0-meting is mooi, maar Albert Heijn kijkt vooruit. De samenleving verandert razendsnel. Zo ook de wereld van werken. Is wat nu helpend is, morgen ook nog een goed idee? De afgelopen jaren heeft iedereen meer dan ooit ondervonden, dat verandering de enige constante is. Chantal: ‘Door fact-based te werken, kunnen we anticiperen en weten we hoe we het programma eventueel moeten bijsturen. Dit gaat ons helpen om ons programma ook in de toekomst te laten aansluiten op de leer- en onwikkelbehoefte  als organisatie en op de trainees. Zo weten we niet alleen wanneer we bijvoorbeeld training of intervisie moeten aanpassen, maar ook waarom en hoe. Meten en vervolgens gericht ingrijpen met maatwerk interventies maken je organisatie weerbaar en toekomstbestendig'.

Leren en ontwikkelen bij Albert Heijn


Hoewel tegenwoordig het idee is dat een werkgever zich niet voor jaren en jaren aan een werkgever bindt, laat Ahold Delhaize een ander beeld zien. De organisatie is nog steeds in staat mensen te prikkelen met perspectief en veelzijdige groeikansen. Ook Chantal is inmiddels zo’n 20 jaar verbonden aan het bedrijf. Nog steeds met veel plezier. ‘Als ik mijn boodschappen doe, voelt de Albert Heijn als mijn winkel. Dat zal altijd zo blijven. Ook al maak ik komende maand de overstap naar een ander onderdeel van Ahold Delhaize en ga ik aan de slag voor Gall & Gall. Ook daar ligt mijn opdracht weer op het vlak van learning & development. Een prachtige uitdaging. Mijn opvolgster bij Albert Heijn? Wat denk je. Een trainee van ons leiderschapsprogramma!’ lacht Chantal.

Game changing employee feedback.

Bij Realise zorgen we ervoor dat mensen het verschil maken voor jouw organisatie. Dit doen we door medewerkersonderzoek, organisatieontwikkeling én gedragsontwikkeling samen te brengen. Wij gaan graag met jou aan de slag en willen je inspireren in het anders kijken naar je organisatie.

Plan een adviesgesprek